TippekA penészről

A napjainkban dúló járvány idején sokunk fejében megfordul, mit tehetünk a betegség elkerülése érdekében. A média, a reklámok jobbnál jobbnak tűnő eszközöket közvetítenek felénk, melyek azt ígérik, hogy kiiktatják életterünkből a kórokozókat.

A Sars CoV-2 vírus cseppfertőzés útján a légutakon keresztül támad. Logikus, hogy a behatolási kapu erősítése csökkenti a megbetegedés valószínűségét, illetve elősegíti a betegség enyhébb lefolyását. Időnk nagy részét otthonunkban töltjük, ott pihenünk. Fontos elsősorban itt kiküszöbölni a károsító tényezőket. Egy lényeges, mindennapi ágens a penész. A penész rengeteg mikroszkópikus gombafajból áll. Spórákkal szaporodik, melyek a légáramlattal terjednek, könnyen belélegezhetőek. Toxinjaik, a mikotoxinok( Aspergillus, Mucor, Alternaria, Penicillin) allergiát, fertőzést, irritációt, toxikus reakciót válthatnak ki, ezért különösen veszélyesek. A gombák okozta tünetek lehetnek orrmelléküregi problémák, szempanaszok (vörös szem), fejfájás, éjszakai izzadás, fáradtság, végtagzsibbadás, izomgörcsök, emésztési problémák (hasi fájdalom, hányinger, étvágy változása), remegés, szédülés, fémes íz a szájban, szorongás, vagy éppen koncentrációzavar

A penészgombák egy része zöldes, fekete, szürke telepek formájában jelenik meg, de nem mindig láthatóak. A nedves falfelületeken megtelepedésük törvényszerű. Fontos ezeknek a telepeknek az alapos, védőfelszerelésben történő eltávolítása (gumikesztyű, maszk). Ellenőrizzük le a tusolófüggönyöket, kabinokat, fugákat, ablakszegleteket, sarkokat. Főzés alkalmával is sok gőz kerül a légtérbe, mely a hidegebb felületeken lecsapódva kedvez a telepek kialakulásának. Amennyiben lehetséges, kerüljük, vagy legalább csökkentsük a benti teregetést. A penészes felületeket megfelelő irtó szerekkel tisztítsuk meg, ezután gondoskodjunk a helységek szárazon tartásáról. Ezt gyakori szellőztetéssel, ventillátorral, páragyűjtővel érhetjük el.

A nedvességet a papír, a textil és a fa köti meg legjobban. Hasznos a feleslegessé vált újságok, szórólapok, papírdobozok szelektív gyűjtőkbe való kidobása. A szőnyegeket, lakástextileket, ágyneműt szellőztessük, tartsuk szárazon. A falnál lévő bútorok hátulját is ellenőrizzük, lehetőség szerint húzzuk el a faltól, hogy az esetlegesen nedves felületek kiszáradjanak, megelőzve ezzel a penész megtelepedését. A pára megkötésében segítenek a szobanövények, mint az aranypálma, vitorlavirág, zöldike, szobapáfrány, vagy éppen az anyósnyelv. A felületeket penész mentesen tarthatja a teafaolaj. A szervezetbe került Aspergillus toxinja (aflatoxin) ellen véd a klorofill, mely a zöld növényekben, algákban található.

A fentiek betartásával szervezetünk felkészültebben állja a sarat a különböző fertőző betegségekkel szemben. Véleményem szerint a gyengítő, kellemetlen tényezők környezetünkből való kiiktatása elsőrendű a védekezésben. Kezdjük itt!

2020 december 4.
Oldal tetejére Főoldal