A hónap tippje



Ki a szabadba!

A hideg tél alatti szennyezett levegő nem csak a tüdőnket terhelte meg, hanem a kevesebb oxigén miatt a létfontosságú szerveink se tudtak működni. Szellőztessük át légutainkat, juttassunk szervezetünkbe több oxigént! Ezt leghatékonayabban a fák között, erdőkben tudjuk megtenni. Fedezzük fel a Kecskemét környéki védett területeket, ahol nemcsak a növény- és állatvilág csodáiban gyönyörködhetünk, hanem több órás üdítő sétát is tehetünk.

Néhány ötlet:
Fülöpháza- Természetvédelmi Oktatóközpont (piros jelzésű túraútvonala)
Ócsa- Selyemréti tanösvény bejárata (sárga jelzésű túraútvonala)




2017 április 15.

A spárga

A tavasz egyik első zöldsége a spárga, avagy a csirág. Már Hippokratész is használta gyógyító erejét, a rómaiak már ételt is készítettek belőle. Később Ázsiából került Európába. XIV. Lajos idején terjedt el, udvarában "a királyok étele, az ételek királya" elnevezést kapta.

Energiatartalma csupán 17kcal 100 grammonként, ezért segíthet a télen lerakódott zsírpárnáktól való megszabadulásban. Magas rosttartalma tisztítja a beleket, hatásos székrekedés ellen, csökkenti az LDL-koleszterinszintet. Inulintartalma kiváló prebiotikum. Aminosavai vízhajtóként hatnak. Tisztítja a vesét, hugyutakat, megakadályozza a kőképződést. Ruténtartalma erősíti a hajszáérereket, visszereket. Segíti az agyműködést. Hozzájárul a bőr, haj, köröm szépségéhez. Fontos ásványanyagai kálcium, foszfor, vas, cink, kálium, magnézium. Vitaminjai B1, B2, folsav, pantoténsav, E-, C-, K-, A-vitamin. Akár nyersen, akár levesbe, vagy párolva ajánlom. Április közepétől június elejéig terem az időjárástól függően.

2017 április 14.

A csírákról

Már érezzük a tavasz közeledtét, de a friss, élettel teli zöldségekre még várni kell. Szervezetünk kiéhezett a vitaminokban, ásványi anyagokban dús, élő táplálékra. Épp ezért kiemelt jelentőségűek ebben az időszakban a csírák. A szunnyadó magokkal felélesztjük az enzimeket, melyek aktív, élő miniatűr növényeket hoznak létre. Hatásuk rendkívül jótékony a szervezetünkre.

A csírákat könnyen elkészíthetjük a boltokban kapható magokból, csíráztatótál vagy befőttes üveg segítségével. 12 óra áztatás után csak annyi a teendőnk, hogy naponta kétszer leöblítjük a magokat, míg megjelennek a gyökerek és a pici levelek. Utána ehetjük kenyérrel, köretre, levesbe szórva. Két kedvencem a retekcsíra és a görögszénacsíra.

2017 február 26.


A dióról

Az idén nem volt fehér Karácsonyunk, az igazán hideg még csak ezután következik. A fázás ellen ételeinkkel is védekezhetünk. Elővehetjük a melegítő hatású élelmiszereket a kamra polcáról.

Az egyik legfontosabb csonthéjasunk a dió. Perzsiából származik, Indiától Európáig honos. Nevét (Juglans regia) Jupiter főistenről kapta. Olaja esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavakat (linolsav, linolénsav, omega-3 zsírsav) tartalmaz. Ezáltal védi az ereket, csökkenti a koleszterinszintet, továbbá ezekkel együtt csökkenti a stroke, a koszorúérbetegség, magas vérnyomás, vérrögképződés kockázatát. Hatékony prosztatarák ellen. Segíti a hímivarsejtek mozgékonyságát. A magas (50%) olajtartalom nagy kalóriaértékű, fogyókúrázók mértékkel fogyasszák! A dióbél 20%-a fehérje, a számunkra fontos esszenciális aminosavakkal. Csupán 10%-a szénhidrát. A-, B1-, B2-, és C-, E-vitamint is magunkhoz vehetünk a dióval. Azon kívül kálciumot, foszfort, nátriumot és káliumot, vasat, cinket, szelént, rezet, magnéziumot tartalmaz. Így javítja a vér- és a csontképzést. Fokozza a szervezet inzulintermelését, cukorbetegség (főleg 2-es típusú) esetén segítség lehet. Összetételének köszönhetően nemcsak erősít, hanem nyugtat, javítja a gondolkodást, koncentrálóképességet. Vizsgaidőszakban feltétlenül ajánlott!

A mézbe áztatott dióbél nemcsak csemege, erősíti az immunrendszert, véd a téli megfázásokkal szemben.

A kiszáradt, hidegtől kipirosodott, kisebesedett bőr hatékony ápolószere a dióolaj, ergoszterol tartalma ránctalanító. Mivel finom, a kirepedezett ajkakra külünösen ajánlom. Kiváló lábápoló, nemcsak puhítja a bőrt, gombaellenes hatása is van.

Használjuk bátran a diót mind Külsőleg, mind belsőleg!

2016 január 2.


A mákról

Közeledik a Karácsony. Gondolatban tervezgetjük, mi kerül majd az ünnepi asztalra. A hagyományos sütemények közül szinte kötelező a diós es a mákos beigli. Kevesen tudják, hogy e finomságok mit szimbolizálnak. A dió a rendet, a mák pici magjai a termékenységet, a szaporaságot. A spirálisan összetekert tészta pedig az élet jelképe. Ezeknek a magoknak kiemelkedő élettani hatásai vannak, emiatt az év többi napján is ajánlott fogyasztásuk.

Az Ázsiában őshonos mák az európai népek ételeinek is gyakori összetevője. Már a neandervölgyi ember is ismerte, mind az egyiptomiak, mind a görögök használták. Déméter szent növénye volt, a monda szerint ő ajándékozta az embereknek. Jelentős a mák gubójának ópiát tartalma, ezt a gyógyszeripar ma is használja. Én azonban a magok hatásáról szólnék. 41,5%-a zsír. Különösen gazdag olajsavban és linolsavban. A mákszem külső héja jó élelmi rost forrás(19,5g/100g), ezzel enyhíti a székrekedést, epesókkal kötődik, így csökkenti azok felszívódását a vastagbélből, valamint a vér LDL koleszterin szintjét is. Fontos vitamintartalma, mint a B-komplex, tiamin, piridoxin, riboflavin, folsav tartalmú, ásványi anyagokban, mint vas, réz, kálcium, kálium, magnézium, cink, mangán bővelkedik. Erősíti a csontokat, szépíti a bőrt, hajat, körmöket, segíti a vérképzést, nyugtat. A mák ritkábban okoz allergiát, mint a diófélék, így bátrabban kínálhatjuk. A téli hónapok kiváló melegítő magja.

2015 december 20.


Egy őszi finomság, a gesztenye

A rómaiak úgy tartották, hogy a letelepedésre a megfelelő hely, ahol a gesztenyefa megél. Mátyás király udvarába Beatrix királyné által jutott, és vált csemegévé. Régen Európában a szegények kenyerét sütötték lisztjéből, de Korzikán fáját "kenyérfának" is hívták. Ligúriában tésztát készítenek belőle.

Nem is gondolnánk, hogy mennyi fontos hatása van ennek a gyümölcsnek. Kiemelkedő antioxidáns tartalma E-vitamin (7.5mg/100g) formájában. A benne lévő C-vitamin (30mg/100g) mennyiség vetekszik a ribizliével, málnáéval. B-vitamin tartalma is jelentős (B1 0.2mg/100g, B2 0.25mg/100g, B6 0.32mg/100g). Ásványi anyagokban (kálium 553mg/100g, kálcium 94.6mg/100g, magnézium 48mg/100g, vas 1.2mg/100g, foszfor 90mg/100g) és nyomelemekben bővelkedik. Ezáltal nyugtató, stresszoldó, görcsoldó, csonterősítő, elősegíti a vérképzést is. Alacsony olajtartalma (1.5g/100g) is telítetlen, koleszterinmentes. Szénhidrátjai (32.2g/100g) főleg poliszacharidok, élelmi rostok, ami azt jelenti, hogy aktívabb bélműködést eredményez. Ezáltal tisztul az emésztőrendszer, és ez kedvezően hat a szív- és érrendszeri betegeknél, cukorbetegeknél. Alacsony fehérjetartalma (4.8g/100g) miatt fehérjeszegény diétában lehet fontos. A dióhoz, mandulához képest lényegesen alacsonyabb kalóriát tartalmaz (167 kcal), viszont a magas rosttartalom (2.80g/100g) teltségérzetet okoz, ezért ugyan mértékkel, de fogyókúrázóknak is javaslom.

Mindenkinek figyelmébe ajánlom a késő őszi hónapokra, nem csak csemegének.

2015 november 11.




Oldal tetejére Főoldal